Geylani’nin kayıp kitaplarını buldu

Mayıs 7, 2007 at 12:28 pm (Uncategorized)

5 yıldır Abdülkadir Geylani’nin kayıp kitaplarını arayan Fadıl Geylani Türkiye, Mısır, Irak, Fas ve Suriye’de kütüphaneleri didik didik ederek ünlü İslam aliminin 17 kitabını buldu. Geylani’nin “Peygamber Sevgisi”ni anlattığı eseri ise Vatikan’da çıktı ggey_byke1a23936e18fb3d4.jpg Gönüllüleri Hindistan’dan Fas’a kadar dağılmış Kadiri topluluğunun 1078 – 1166 yılları arasında yaşamış önderi Abdülkadir Geylani’nin, kayıp 100 kitabından 17’si bulundu. Abdülkadir Geylani’nin soyundan gelen Fadıl Geylani, beş yıldır bu kitapların peşinde, Mısır, Irak, Fas, Suriye gibi ülkelerde uzun bir yolculuk yapıyor. Bu ülkelerde Abdülkadir Geylani’ye ait 17 ayrı kitabın nüshalarını bulan Fadıl Geylani, “Kitaplar yayınlandığında tasavvuf kavramı kökten sorgulanacak” dedi. Kitapların varlığından haberdar olan Arap yayıncıların kütüphanelere akın ettiğini anlatan Geylani, kitap isimlerini sır gibi saklıyor. 

ESERLER DEPODAN ÇIKTI

Astronomiden yer bilimlerine 13 ilim üzerine kitaplar kaleme alan İslam büyüğü Abdülkadir Geylani’nin soyundan gelen Kahire Üniversitesi mezunu Fadıl Geylani, kitapları bulma serüvenini Yeni Şafak’a anlattı. Küçüklükten itibaren, soyundan geldiği Abdülkadir Geylani’nin menkıbelerini dinleyerek büyüyen Fadıl Geylani, ileriki yıllarda Abdülkadir Geylani hakkında araştırmalara başladığını anlatıyor. Evliyaların, ulemaların Abdülkadir Geylani hakkındaki düşüncelerini derlediği “Kadri Nehri” adlı bir kitap hazırlayan Fadıl Geylani, bu kitabı yazarken okuduğu kaynaklarda Abdülkadir Geylani’nin 100’den fazla eseri olduğunu öğrendiğini belirtiyor. Bu kitapların nerede olduğu ve bunları nasıl bulacağı konusunda kafa yoran Fadıl Geylani, 2002 yılında Mekke ziyareti sırasında kitapların peşine düşmeye karar verdiğini söylüyor. İşe önce, İstanbul’daki Süleymaniye, Millet ve Beyazıt Devlet kütüphanelerini didik didik ederek başlayan Fadıl Geylani, kayıp 100 kitaptan, 8’ini bu kütüphanelerin depolarında bulmuş. Daha sonra Abdülkadir Geylani’nin memleketi Bağdat’a giden Fadıl Geylani, buradaki kütüphanelerde de iki kitaba ulaşmış. Kayıtlarda bulduğu 4 kitaba ise kütüphaneler yağmalandığı için ulaşamayan Fadıl Geylani, Iraklı dostları Seyyid Raşit ve Seyyid Vahidin Brifkani’nin, kitapların bulunması konusunda kendisine çok yardımcı olduklarını anlatıyor. Geylani, üçüncü durağı Mısır’ın Kahire ve İskenderiye kütüphanelerinde Abdülkadir Geylani’nin 2 kitabına daha ulaşmış. Bu kitaplardan birinin, Geylani’nin şiirlerini topladığı divanı olduğunu anlatan Fadıl Geylani, Suriye ziyareti esnasında Şam’da bir kütüphanede Hanefi uleması İmam Nablusi’nin “Esrarül Esrar” adını taşıyan, Geylani divanını kritik eden bir kitaba da rastladığını anlatıyor.

‘Peygamber sevgisi’ kitabı Vatikan’da

 Fadıl Geylani şimdi de Vatikan’da bulunduğunu öğrendiği Abdülkadir Geylani’nin “Peygamber sevgisi”ni anlattığı kitabın peşinde. Vatikan Kütüphanesi’ndeki bu kitabı almak için Vatikan Konsolosluğu’na başvuran Fadıl Geylani’ye, Papa 16. Benedikt’in Türkiye ziyareti sonrasında Vatikan’a gitmek için vize alabileceği söylenmiş. Bu kitaba ulaştıktan sonra bir buçuk yıl içinde “Abdülkadir Geylani Külliyatı” adı ile kitapları okuyucularla buluşturacağını anlatan Geylani, külliyatı ilk önce Arapça yayınlayacak. Mısır El Ezher Üniversitesi’nden yoğun ilgisiyle karşılaşan araştırma, Arapça baskısının hemen ardından Türkçe ve İngilizce’ye de çevrilecek. Yayınevleri ile sıkı görüşmeler içinde olan Geylani’nin en büyük şikâyeti ise kitapların varlığını duyan Arap yayınevlerinin kütüphanelere hücum etmesi. Bu nedenle kitapların adlarını ve içeriklerini sır gibi saklayan Fadıl Geylani, “Bu kitaplar yayınlandığında, özellikle tasavvuf araştırmalarında yeni bir çığır açılacak” şeklinde konuşuyor. 
 YENİŞAFAK    ELİF YILDIZ İSTANBUL 29.11.2006

Yorum bırakın